Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

«To άγαλμα της Αφροδίτης προσβάλλει την Αγία Παρασκευή»...


Την έντονη διαφωνία της για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γεροσκήπου να τοποθετήσει μεγάλο άγαλμα της Αφροδίτης στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής εκφράζει η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου.

Υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι λανθασμένη αφού «υποβαθμίζει και προσβάλλει τον σημαντικότερο ναό της Επαρχίας Πάφου κι ένα από τα σπουδαιότερα και αρχαιότερα μνημεία ολόκληρης της Κύπρου, τον πεντάτρουλλο ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος χρονολογείται από τον 8ο – 9ο αιώνα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Β.Ε.Κ., οι ενέργειες του Δήμου Γεροσκήπου θα έπρεπε να στοχεύουν στην ανάδειξη και προβολή του παγκόσμιας εμβέλειας βυζαντινού μνημείου της κοινότητάς του κι όχι στην υποβάθμισή του. «Κατανοούμε την επιθυμία του Δήμου να αναδείξει την αρχαία ελληνική κληρονομιά της Γεροσκήπου, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της εξίσου σημαντικής βυζαντινής κληρονομιάς, που υπήρξε το ίδιο αν όχι περισσότερο καθοριστική στη διαμόρφωση της ταυτότητας της σημερινής κοινότητας» σημειώνεται.


Η Βυζαντινολογική Εταιρεία καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να επέμβουν, αλλά και τον Δήμο Γεροσκήπου να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή και να τοποθετήσει το άγαλμα που επιθυμεί να φιλοτεχνήσει σε άλλη, καταλληλότερη θέση, όπως για παράδειγμα στον ευρύ χώρο όπου βρίσκονταν στην αρχαιότητα οι Ιεροί Κήποι της θεάς Αφροδίτης, νότια του χωριού. 

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου