Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Οι άθεοι είναι πιο ευφυείς «γιατί ξεπερνούν το ένστικτο της θρησκείας».


Οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον θεό τείνουν να είναι πιο ευφυείς - και αυτό είναι ένα γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από πολλαπλές μελέτες.

Μια νέα επιστημονική εργασία από τους Edward Dutton, του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών Ulster στο Ηνωμένο Βασίλειο και Dimitri Van der Linden, του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ στις Κάτω Χώρες, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Psychological Science, εξηγεί γιατί, μέσα από ένα θεωρητικό μοντέλο με την ονομασία Intelligence-Mismatch Association Model.

Οι ερευνητές εισηγούνται ότι ο λόγος που οι άθεοι είναι πιο ευφυείς από τους θρήσκους θα μπορούσε να έγκειται στο ότι η θρησκεία θεωρείται ένα ένστικτο - το οποίο η νοημοσύνη δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ξεπεράσουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι μη θρησκευόμενοι μπορεί να είναι καλύτεροι λύτες προβλημάτων.

Αυτό εξηγεί και άλλες έρευνες που υποστηρίζουν ότι η νοημοσύνη φαίνεται να συνδέεται αρνητικά με τη θρησκεία.

«Αν η θρησκεία είναι μια εξελικτική επικράτεια, τότε είναι ένα ένστικτο και η νοημοσύνη - στην ορθολογική επίλυση προβλημάτων - μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι προϋποθέτει να ξεπεράσουμε αυτό το ένστικτο, ώστε να είμαστε διανοητικά περίεργοι και ανοιχτοί σε μη ενστικτώδεις δυνατότητες», λέει ο Dutton.

Υποστηρίζει ότι η ευφυΐα βοηθά τους ανθρώπους να υποσκελίσουν τα ένστικτά τους κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων, κάτι που είναι μια χρήσιμη ικανότητα, αφού σε τέτοιες καταστάσεις «οι άνθρωποι, λόγω θρησκείας, τείνουν να ενεργούν ενστικτωδώς και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις γι' αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι η ευφυΐα μας επιτρέπει να κάνουμε μια παύση και να σκεφτούμε λογικά, αιτιολογώντας την κατάσταση και τις πιθανές συνέπειες των ενεργειών μας».




Πηγή: Yahoo News UK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου