Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Συλλογή αρχαίων αντικειμένων της Κορίνθου στο Εθνικό Μουσείο Βαρσοβίας!



Ένα από τα πιο αξιόλογα εκθέματα του Εθνικού Μουσείου Βαρσοβίας, στην Πολωνία είναι η «Συλλογή της Κορίνθου». Μια αίθουσα του μουσείου με πλήθος από αρχαία ελληνικά κεραμικά. Ένας τεράστιος κρατήρας και άλλα μικρότερα αγγεία, σε άριστη κατάσταση, διακοσμημένα με υπέροχες παραστάσεις. Όλα του 7ου αιώνα π.Χ.

Σε μια επίσκεψή μου στο μουσείο πριν μερικά χρόνια είχα μιλήσει με μία υπάλληλο.
- Πως βρέθηκαν όλα αυτά εδώ; την είχα ρωτήσει.
- Πολωνική αρχαιολογική αποστολή είχε πραγματοποιήσει ανασκαφές στην Αρχαία Κόρινθο. Στο τέλος μοιράστηκαν τα ευρήματα, τα μισά στο ελληνικό κράτος, και τα άλλα μισά τα πήραμε εμείς. Μου απάντησε.
Η κυρία αυτή δεν γνώριζε ούτε πότε είχε γίνει αυτό, ούτε τίποτα περισσότερο.


Πριν ένα χρόνο βρέθηκα πάλι στην Βαρσοβία. Το μουσείο ανακαινιζόταν και η «Συλλογή της Κορίνθου» δεν ήταν ανοικτή στο κοινό.
Έστειλα τότε ένα e-mail στον διευθυντή του Πολωνικού Ινστιτούτου Μεσογειακής Αρχαιολογίας. Μου απάντησε αμέσως και μου δήλωσε άγνοια πάνω στα ερωτήματά μου. Με παρέπεμψε στον διευθυντή του μουσείου, από τον οποίο δεν πήρα ποτέ απάντηση.



Συνέχισα την έρευνα στο διαδίκτυο. Έμαθα πως ανασκαφές στην Κόρινθο είχε πραγματοποιήσει η αμερικανική αρχαιολογική σχολή. Για Πολωνούς στην Κόρινθο δεν βρήκα απολύτως τίποτα.
Το 1976 στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας του γραμματοσήμου, τα Πολωνικά Ταχυδρομεία είχαν εκδώσει μία σειρά με παραστάσεις από τα αγγεία της «Συλλογής της Κορίνθου». Αν δεχθούμε πως οι πληροφορίες της υπαλλήλου ήσαν αληθείς τότε πότε έγινε η ανασκαφή αυτή; Σίγουρα πριν από το 1976 που εκδόθηκαν τα γραμματόσημα αυτά. Ακόμα πριν από το 1964, όταν με νομοθετική ρύθμιση απαγορεύτηκε η μοιρασιά αρχαιοτήτων.



Επίσης μετά το 1920, όταν η Πολωνία γίνεται ανεξάρτητη χώρα. Η πολεμική και εμφυλιακή εποχή του 1939-1949 επίσης αποκλείεται. Το ίδιο και η περίοδος 1950-1964 πρέπει να αποκλειστεί λόγω του Σιδηρού Παραπετάσματος και του ψυχρού πολέμου. Τι μένουν, τα χρόνια του μεσοπολέμου.
Αυτά για την ώρα, η έρευνα συνεχίζεται.



Του Δημήτρη Περδίκη.

ΠΗΓΗ: http://stamps-philatelic.blogspot.gr
πηγή: αρχείον πολιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου