Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ευκλής, ένας αδικημένος της Ιστορίας.


Είναι ευρέως γνωστό, πως ο Μαραθώνιος Δρόμος αποτελεί φόρο τιμής στον οπλίτη που μετέφερε το μήνυμα νίκης των Αθηναίων στην Μάχη του Μαραθώνα.

Μία μάχη που διεξήχθη τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. ανάμεσα σε περίπου 10.000 Αθηναίους και 1.000 Πλαταιείς, απέναντι σε υπερδεκαπλάσιους Πέρσες.

Αυτή, υπήρξε η πρώτη προσπάθεια εισβολής των Περσών στην Ελλάδα και ο εντυπωσιακός αριθμών πολεμιστών από την Ανατολή, τελούσαν υπό τις οδηγίες του Δάτη και του Αρταφερνη. Αφού κατέλαβαν τις Κυκλάδες, κατέστρεψαν την Ερέτρια και στρατοπεύδευσαν στον Μαραθώνα με στόχο να κατακτήσουν την Αθήνα.

Ομως, οι -κατα το εν δέκατον λιγότεροι- Αθηναίοι και Πλαταιείς, καθοδηγούμενοι από τον κορυφαίο στρατηγό Μιλτιάδη, κατάφεραν να τους τρέψουν σε άτακτη φυγή. Οταν ολοκληρώθηκε η μάχη και κρίθηκε η έκβαση υπέρ των Αθηναίων, αποφασίσθηκε ότι κάποιος έπρεπε να μεταφέρει το νικηφόρο μήνυμα.

Αυτό όμως που δεν είναι, αντίστοιχα, ευρέως γνωστό και για λόγους που μέχρι σήμερα δεν έχουν εξηγηθεί επαρκώς, είναι το όνομα του εν λόγω οπλίτη.
Σύμφωνα με αδιαμφισβήτητα ιστορικά στοιχεία, ο άνθρωπος που φορώντας την πανοπλία του πολεμιστή, διήνυσε την απόσταση από τον Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα για να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης, ήταν ο οπλίτης Ευκλής και όχι ο Φειδιππίδης, όπως αρκετοί θεωρούν ορθόν.

Αν και εξουθενωμένος από την μάχη, ο Ευκλής ξεκίνησε την πορεία του και μόλις έφθασε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, ψέλισε την ιστορική φράση «Χαίρεται, νενικήκαμεν» και ξεψύχησε.

Στην μνήμη λοιπόν του οπλίτη Ευκλή, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, αποφάσισαν την καθιέρωση του Μαραθωνίου Δρόμου στην ιστορική διαδρομή των 42.195 μέτρων, ανεξάρτητα απ΄το ότι δεν έχει εξακριβωθεί ιστορικά, εάν ο Αθηναίος οπλίτης, ακολούθησε επακριβώς την συγκεκριμένη διαδρομή.

Οσον αφορά στον Φειδιππίδη, ασφαλώς και έχει την δική του, ξεχωριστή, θέση στην Ιστορία της εποχής.
Υπήρξε ξακουστός δρομέας και ακριβώς γι΄αυτόν τον λόγο, επελέγη από τους Αθηναίους, ως ο άνθρωπος που θα πήγαινε να ζητήσει την βοήθεια των Σπαρτιατών, λίγο πριν την μάχη του Μαραθώνα.

Ο Φειδιππίδης, διέτρεξε τα περισσότερα από 200 χιλιόμετρα μέχρι την Σπάρτη σε μόλις δύο ημέρες, γεγονός που χαρακτηρίζεται άθλος.
Και προς τιμήν του, διεξάγεται στην σύγχρονη εποχή, ο δρόμος «Σπάρταθλον» με σημαντικές διεθνείς κι εγχώριες συμμετοχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου